Stig Söderqvist JazzBrazz-stipendium 2021: Peter Asplund

JazzBrazz-stipendiet 2021 har tilldelats trumpetaren Peter Asplund som förenar stor musikalitet med instrumental kontroll av högsta klass, samt har en förmåga att vid varje musikaliskt framträdande uppvisa total koncentration.

Peter Asplund är född 1969 och utbildad vid Södra latins gymnasium och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Han har stått i fronten för en rad egna grupper. Kanske är han mest känd för de framgångsrika åren med sin kvartett med pianisten Jacob Karlzon, basisten Hans Andersson och trumslagaren Johan Löfcrantz Ramsay.

Med den och andra grupper har han turnerat i Sverige och utlandet, han har spelat på små klubbar, konserthus och festivaler, rest runt i USA, Kanada, England, Tyskland, Australien, Polen, Schweiz, forna Jugoslavien, Rumänien, Irland, Mexiko, Argentina, Sydafrika, Japan och de skandinaviska länderna. 

Peter Asplund har också medverkat i några av Sveriges främsta storband, Tolvan Big Band och Stockholm Jazz Orchestra. Tillsammans med saxofonisten Magnus Lindgren leder han också Blue House Jazz Orchestra, Stockholms konserthus egna storband. Idag är jazzartisten Peter Asplund främst solist med trior, storband, sinfoniettor, blåsorkestrar och körer. Han är också verksam som kompositör, jazzsångare, pedagog och producent.

Konserten och prisutdelningen går att se i efterhand via denna länk: https://www.facebook.com/watch/live/?v=213489333518860&ref;=watch_permalink