2023 års stipendiat: Pawel Lucki

Ljudteknikern Pawel Lucki har tilldelats ett stipendium på 90 000 kr från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik. Motiveringen lyder: “För skicklig och kreativ riggning och mixning, och för all vänlighet och uppmärksamhet, i kombination med en underfundig humor, under tusen och åter tusen konserter på Fasching “.

Pawel Lucki föddes 1949 och är uppvuxen i Warszawa. Från gymnasieåren odlade han ett starkt jazzintresse, mycket tack vare stadens egen festival, Jazz Jamboree, en av de största och äldsta jazzfestivalerna i Europa. Med jazzen i siktet, pluggade Pawel elektronik med tanke på en framtid inom ljud- och inspelningsteknik.

1971 flyttade han till Stockholm där han arbetade som fotograf och studerade på Konstfacks fotolinje. Detta parallella intresse kunde kombineras med musiken, visade det sig, och Pawel fick uppdrag att skapa skivomslag för både svenska och utländska artister, på skivbolag som Caprice, Dragon, ECM (Tyskland), Leo Records (Finland) med flera.

Pawel började arbeta “med lite av varje” för Fasching redan 1977. Så småningom blev mixerbordet hans plats, men han satt inte fast; han turnerade också, med bland andra Ahmadu Jarr Highlife Orchestra, Egba, Anitas Livs och Position Alpha. Men Fasching har förblivit ett centrum i Pawels yrkesliv under 46 år tillsammans med folkmusikscenen Stallet (20 år) och Ystad Sweden Jazz Festival (12 år).