2022 års stipendiat: Carl Bagge

Pianisten och kompositören Carl Bagge har tilldelats ett stipendium från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik. Stipendiet delades ut vid releasen av Bagges nya album “Visitor” på Fasching i Stockholm. Motiveringen lyder: “Carl Bagges hela person och gärning präglas av djup musikalitet, mångsidighet, ett elegant anslag samt stringent komposition och improvistation”.

“Visitor” är Carl Bagges debut i eget namn. Bagge som redan har hunnit med ett par decennier i vitt skilda men framträdande sammanhang i svensk musik såsom samarbeten med Isabella Lundgren, Magnus Carlson & The Moon Ray Quintet, Svante Thuresson, Robyn, Anne Sofie von Otter för att nämna några. Albumet “Visitor” som släpps under våren 2022 är ett resultat av mångåriga funderingar över ett eget projekt och som till slut blommade ut i nyskriven musik för denna unika konstellation.

– Det är så mycket musik som snurrar i huvet, både det jag tagit med mig sedan barnsben, samt även sånt jag nyligen uppräckt. Med mina kompositioner till detta album ville jag processa denna inspiration ganska direkt och utan att tänka så mycket vad det skulle bli.

Detta fick till följd att Carl Bagge nu skrivit en massa låtar, vissa tillägnade direkt till musiker eller kompositörer som gjort stort intryck på honom, såsom den brasilianske Hermeto Pascoal, Arthur Honegger som var en tonsättare av tidigt 1900-tal, trumpetaren Roy Hargrove, pianisten Kenny Kirkland, för att nämna några. Andra kompositioner är fritt tillägnade någon plats eller ett skede i livet.