2019 – Bästa solist: Melker Annas, trombon

Vinnare av stiftelsens pris till unga jazzmusiker, i kategorin bästa solist, tilldelades 2019 Melker Annas “för ett bra sound och teknik med grundmurad musikalitet”.

Melker Annas föddes i Skuttunge utanför Uppsala år 1999. Några år senare, och efter att familjen flyttat till Kungsbacka, gick Melker och hans mamma på öppet hus hos Kungsbacka kulturskola. Melkers mamma hade spelar klarinett när hon var ung och var mycket mån om att Melker också skulle börja spela ett instrument. Efter att ha provat alla möjliga instrument föll valet på trombonen, och någon vecka senare började lektionerna med Peter Malton. Intresset för musiken hölls på en hög nivå med spel i kulturskolans olika orkestrar och storband. 

Det var först under högstadiet som idén om att spela musik på egen hand med kompisar föddes. Genom att spela i ett pop- och rockcoverband med klasskamrater utan noter, började intresset för improviserad musik komma. Under samma tidsperiod började Melker även spela i en grupp genom kulturskolan som spelade improviserad musik. 

Efter ett utbytesår i USA var det dags för gymnasiet och spetsutbildning i musik på Malmö Latinskola. Ola Åkerman och sedermera Ola Nordkvist står för trombonutbildningen. Nu går Melker sitt tredje år på gymnasiet och spelar i olika konstellationer så som jazzkvintetten Cadentem quintet, funkbandet Humbug och storbandet Öresound Big Band.

melker_annas_diplom.jpg