2018 – stipendiat: Jonas Knutsson

Musikanten, saxofonisten, kompositören och arrangören Jonas Knutsson tilldelades i november 2018 ett stipendium från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik. Motiveringen lyder: för att han med outsinlig fantasi, hängivenhet och glädje ger uttryck åt improvisationskonstens essens, samt för att han med sin generösa personlighet inspirerar till musik över genrer och generationer..

Jonas Knutsson, saxofonist inom jazz och folkmusik, kompositör, arrangör, producent och pedagog, föddes i Umeå 1965.

Jonas växte upp med Umeå Jazzfestival och förälskade sig i altsaxofonen. Han började i kommunala musikskolans blåsorkester och blev medlem i jazz-rock bandet Cabazz. Under tidiga musikstudier kom han i kontakt med den samiska jojken som skapade en fascination för nordens lyskraftiga melodier. Sopransaxen började under den här tiden bli Jonas röst i olika folkmusikkonstellationer.

Alltsedan han flyttade till Stockholm för studier på Musikhögskolan 1983 har Jonas fortsatt att sammanföra jazzens språk med folkmusikens i många olika konstellationer. Till exempel med Elise Einarsdotter Ensemble, Enteli, Nordan, Stockholm Folk Big Band, Berger Knutsson Spering, Lena Willemark, Mats Öberg, Ale Möller, Nils Landgren, Johan Norberg m.fl. Efter vägen har barytonsaxofonen också blivit en viktig del av Jonas musikaliska röst.

På senare år har Jonas arbetat med undervisningsprojekt på olika nivåer, skrivit beställningsverk och arrangemang för olika ensembler, producerat musik och konsertserier. Förutom nykomponerade solostycken för saxofon har Jonas också gjort en del bearbetningar för saxofon av J S Bachs musik.
Jonas spelar regelbundet med ”Berger Knutsson Spering Schultz” och duon ”Norrland” med gitarristen Johan Norberg med tre album på det Tyska skivbolaget ACT. Han spelar också regelbundet med Nils Landgren i konstellationerna ”New eyes on baroque” och ”Christmas with my friends”. Jonas Knutsson Quartet finns sedan 2001 alltid som ett evigt hjärteprojekt.

Jonas Knutsson-diplom
Jonas Knutsson-diplom