2018 – Bästa solist: Frida-Hedvig Roth Sandberg, sång

Vinnare av stiftelsens pris till unga jazzmusiker, i kategorin bästa solist, tilldelades 2018 Frida-Hedvig Roth Sandberg “för en lekfull utstrålning och ett genommusikaliskt framförande”.

Frida-Hedvig Roth Sandberg föddes år 2000 i Växjö in i en familj som präglades av musik, med föräldrar som spelade i en jazzgrupp. Utöver det att hon aldrig kunde vara tyst utan ständigt gick runt och sjöng för familjen så klev hon på riktigt in i musikens värld som treåring då hon började ta dansklasser. Hela barndomen präglades av dansen och musiken och när hon var tretton år gjorde hon sin riktiga scendebut i Linneateaterns produktion av Cats på Växjö Konserthus, något som gav mersmak för musiken och att stå på scen. Hon började skriva egen musik och började arrangera och sjunga med en jazzgrupp på sin skola. 2015/2016 var hon med i West Side Story och Familjen Addams och i augusti 2016 flyttade hon som sextonåring själv till Stockholm för att studera jazzsång för Margareta Bengtson på Lilla Akademiens Musikgymnasium.

2017 gjorde Frida-Hedvig över 50 olika konserter och spelningar runt om i Stockholm och tilldelades i oktober ett stipendie på 10 000 kronor av Ruby & Lars Ullmans stiftelse. Hon startade även upp en jazzkvartett med namnet Krusbärskvartetten, med vilken hon i mars 2018 medverkade på Blue House Youth Jazz Festivals tävling, där dessa vann titeln Bästa Jazzgrupp. Hon har även spelat in musik med jazzgitarristen Gustav Lundgren och uppträtt med dennes trio på Stockholms Konserthus.

Text: Frida-Hedvig Roth Sandberg