2013 – stipendiat: Ann-Marie Henning

Pianisten, kompositören och arrangören Ann-Marie Henning tilldelades Gavatins jazzstipendium 2013 “för att hon med outsinlig energi och kompromisslöshet komponerar och arrangerar musik fylld av passion och vitalitet och för att hon i sitt skickliga och precisa spel visar prov på kärlek gentemot musiken och sina medmusikanter”.

Ann-Marie Henning är utbildad på KMH, Musikhögskolan i Sthlm, samt på Berklee College of Music, Boston, USA. Sedan 2004 även anställd på KMH, Jazz-institutionen, som pianolärare på deltid. Sedan 1987 är hon verksam med flera egna jazzprojekt:

BLUE CLUSTER (tentett), RED CLUSTER (kvintett/sextett); turné-verksamhet över hela Sverige, jazzklubbskonserter, lunchkonsert i radion, medv på ett otal festivaler, bl.a. Stockholm Jazz-festival, Jazz i Svaben, Sandviken Big Bang; konsertserie på Moderna Museet. 

Hon har även anlitats som kompositör och arrangör av flera länsmusikorganisationer (i Väst – konsertturné till S:t Petersburg -89) , Musik i VästerNorrland (arrangör till ”Vocation”), likaså till det nordiska storbandet ”April Light Orchestra” ledd av Hanne Romer, musiken framförd bl.a. i Skandinavien, Tyskland o vid FN.s kvinnokonferens i Peking -95.

Ann-Marie har också ett 20-årigt samarbete i olika konstellationer med sångerskan Berit Andersson.